duminică, 31 octombrie 2010

Ponturi pentru a invata un animal batran trucuri noi


Un animal matur a trecut cu siguranta de perioada cruciala din viata sa cand orice lucru invatat va afecta profund comportamentul sau. In mod clar trebuie sa fiti mai stricti cu un caine batran deoarece detine mult mai multa inteligenta nativa decat un catelus si mai stie, in plus, cum sa va enerveze.
Aproape universal, cand oamenii vorbesc de dresajul cainilor, au in mintea lor imaginea lucrului cu un caine tanar, ceva mai matur decat un catelus. Si, din nou, este un mit ca nu poti invata trucuri noi unui caine batran. Deci, cat de adevarata este afirmatia:  Este posibil sa dresezi un caine batran?
Si da si nu.
Fanii cliseelor au dreptate partial, deoarece un animal matur are nevoie de mult mai mult antrenament si dedicatie din partea dresorului decat are nevoie un caine tanar. Acest lucru se petrece deoarece cainii sunt, intr-o oarecare masura, la fel ca oamenii, si pe masura ce cresc si avanseaza in varsta, devin mai fixati pe caile lor.
Un animal matur, mai mult ca sigur, a trecut prin acea perioada cruciala din viata sa cand ceea ce invata va avea un impact profund asupra comportamentului ulterior. Simplificat, si din nou puteti face o paralela cu oamenii, cainele dumneavoastra are deja o opinie formata despre cum ar trebui sa se comporte si astfel, sa incercati sa-l invatati altceva si sa-i schimbati perceptia va necesita foarte mult timp si efort. Cu toate ca este clar ca nu este imposibil sa convingi un caine ca trucurile noi sunt bune, trebuie acceptat faptul ca pur si simplu nu poti dresa un caine batran la fel cum dresezi un caine tanar.
Cum dresezi un caine mai batran?
Nu numai ca va trebui sa fii un pic mai strict, dar trebuie sa fii si ingenios in acelasi timp. Asa cum cainele batran este mult mai siret decat cei tineri, in aceeasi masura trebuie adaptat dresajul. Convingeti-l ca ideile dumneavoastra sunt de fapt ideile lui sau ca orice face a fost idea lui de la inceput si va fi mult mai receptiv la ceea ce-i spuneti sa faca. De exemplu: daca se duce sa stea jos, spuneti “jos”, “culcat” etc. apoi laudati-l. Astfel el crede ca a fost idea lui si dupa un timp, daca repetati metodologia, eventual va incepe sa stea la comanda. Sistemul va functiona pentru multe din comenzile necesare cum ar fi: sezi, stai, aport etc.
Bineinteles, nu toate animalele sunt la fel si invata fiecare in ritmul sau. Astfel, veti descoperi ca animalul dumneavoastra, cu toate ca e batran, este destul de usor de dresat. Pe cealalta parte, unii caini poseda o incapatanare deosebita si sunt mult mai rezistenti la schimbare, astfel devenind mult mai greu de dresat, indiferent ce faceti.
Cu toate astea, chiar si un caine batran trebuie dresat dupa vointa dumneavoastra pentru e elimina orice obicei neplacut. Daca ar putea vorbi, cainele la final probabil v-ar multumi, deoarece prin dresaj se reduce tensiunea dintre animal si proprietar, relatia devenind mai fericita si mai linistita ceea ce este un beneficiu pentru ambele parti implicate.
Dar nu va faceti iluzii. Uneori, dresajul unui caine batran poate fi o corvoada lipsita de satisfactie. De aceea este deosebit de important sa incercati sa o transformati intr-o experienta cat mai amuzanta cu putinta. Ati putea incepe prin a va inscrie la un curs de dresaj de caini si sa nu ezitati sa adunati cat mai multa informatie si suport de la familie si prieteni.
Daca va permiteti, ati putea incerca sa investiti niste bani in jucarii si recompense de calitate dar, tineti minte, cainele dumneavoastra este batran si inteligent asa ca incercati sa alegeti niste jucarii care sa-l provoace si sa-l stimuleze.
Orice ati face, un lucru e sigur: oricat de mult ar dura, din moment ce ati reusit sa va invatati cainele batran tot ce este necesar de stiut, legatura dintre voi va deveni indestructibila si placerea ce reiese din aceasta legatura va ramane constanta pe parcursul anilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu